Raudassa ei ole raha hukassa

Kuten varmaan osa lukijoista on sisäistänyt aselupaa koskevasta kirjoituksesta, edessä on ollut uuden haulikon hankinta. Vanhan perintö-Continentalin niskoitellessa oli aika päivittää kalustoa. Uudelle haulikolle vaatimukset olivat: päällekkäispiippuinen, 12 kaliiberi, 76 milliset pesät (sorsastuksen korvaaville patruunoille), teräshaulikelpoisuus (ks. edellä), 28 tuumaiset piiput ja laatu. Tarkoitus oli, että haulikolla voisi metsästyksen lisäksi myös käydä radalla pitkin kesää kiekkoja särkemässä. Kun kuluvana vuonna oli metsästä tullut pieni summa rahaa, oli kyseinen raha mielestäni sopiva sijoittaa uuteen haulikkoon. Mikä metsästä tulee, se metsään menee.

Tempio toimitetaan kovassa, muovisessa laukussa, joka on asianmukaisesti pehmustettu.

Tempio toimitetaan kovassa, muovisessa laukussa, joka on asianmukaisesti pehmustettu.

Koska tarkoituksena oli hankkia haulikko pitkäaikaiseen käyttöön, jäivät vaihtoehdoista pois kiinalaiset ja turkkilaiset haulikot. Vaikka palalaikka (Baikal) on kova sana ainakin keskustelufoorumeilla, ei Venäjän ihmettäkään otettu mukaan harkintaan. Vaihtoehdoiksi rajautui sittemmin Beretta Silver Pigeon, Browning B525/B725 ja Caesar Guerini Tempio.  Kun kaikkia merkkejä oli käyty nostelemassa eri liikkeissä, alkoi alitajunnassa Caesar Guerini Tempio oudosti kummitella.

Tempio kummitellut itsensä alitajunnasta sängylle.

Tempio kummitellut itsensä alitajunnasta sängylle.

Melko nopeasti lopullinen päätös CG Tempion hankinnasta syntyi. Nopean soittokierroksen jälkeen sain houkuttelevan tarjouksen kyseisestä haulikosta. Haulikko laitettiin tilaukseen Juankoskella sijaitsevan liikkeen, Sepon Urheilu & Patruuna Oy:n kautta. Heidän kauttaan haulikon hinta oli noin 150 euroa halvempi kuin muista liikkeistä saamani tarjoukset.

Caesar Guerini on suhteellisen nuori vuodesta 2002 toiminut italialainen aseenvalmistaja. Yrityksen omistajaveljekset ovat työskennelleet ennen oman yrityksen perustamista maineikkaassa Battista Rizzinissä. Kokemusta laatuaseiden valmistuksesta on siis jo ennestään. Rizzinin tuotteisiin voi tutustua osoitteessa www.rizzini.it.

Tempion etutukin tiheä karhennus ja moitteton metallin sovitus puuhun.

Tempion etutukin tiheä karhennus ja moitteton metallin sovitus puuhun.

Tukin perälaatta on myös pähkinäpuuta. Sovitus hivelee silmiä. Puinen perälaatta nousee mukavasti ilman takertumista.

Tukin perälaatta on myös pähkinäpuuta. Sovitus hivelee silmiä. Puinen perälaatta nousee mukavasti ilman takertumista.

Caesar Guerini Tempio on nimenomaisesti metsästyskäyttöön (Field gun) tarkoitettu malli. Kuten vaatimuksena oli, kaliiberi on 12 ja pesät ovat 76 milliset (3 tuumaa). Piipun pituus on 71 senttiä (28 tuumaa) ja piiput ovat rautahaulikoestetut. Piipun ylimenoporaus takaa on ns. back bored –malli. Tämän mallin etuna on, että sen pitäisi antaa tasaisempia osumakuvioita riippumatta käytettävästä patruunasta.

Laadukas työjälki seuraa mukana alusta loppuun.

Laadukas työjälki seuraa mukana alusta loppuun.

Haulikossa tulee mukana viisi vaihtosupistinta sekä supistaja-avain, jolla voidaan puhdistaa myös piipun supistinkierteet.

Haulikossa tulee mukana viisi vaihtosupistinta sekä supistaja-avain, jolla voidaan puhdistaa myös piipun supistinkierteet.

Tempio on varustettu valitsevilla automaattiejektoreilla, jotka poistavat ammutut hylsyt taitettaessa ase. Tempiossa on yksi liipaisin ja piippujen laukeamisjärjestys valitaan varmistimen ohessa olevalla piipunvalitsijalla.

Varmistin ja piipunvalitsin. Yksi punainen piste alapiipulle ja kaksi punaista yläpiipulle.

Varmistin ja piipunvalitsin. Yksi punainen piste alapiipulle ja kaksi punaista yläpiipulle.

Yksi syy, miksi CG Tempio päätyi asekaappiini on se, että Tempion laatu on mielestäni parempi kuin vastaavan hintaisessa Beretassa tai Browningissa. Tempion laatu näkyy esim. laukaisukehyksen laserkaiverrettuihin koristeisiin upotetuissa kullanvärisissä ruusukoristeissa.

Ruusuja ystävänpäivän kunniaksi!

Ruusuja ystävänpäivän kunniaksi!

Kullanväriset ruusuornamentit osana kaiverrusta.

Kullanväriset ruusuornamentit osana kaiverrusta.

Mielestäni haulikon puuosat ovat kuitenkin se asia, minkä avulla Tempio erottuu kilpailijoistaan. Tukkeihin valikoitu pähkinäpuu on todella hyvälaatuista ja se myös näkyy puun luonnollisessa kuviossa. Tempion perä on Prince of Wales –mallinen. Etutukissa on puolestaan Schnabel.

Prince of Wales eli puolipistooliperä osana hyvälaatuista takatukkia.

Prince of Wales eli puolipistooliperä osana hyvälaatuista takatukkia.

Jos olet kiinnostunut kyseisestä haulikosta, voi aseesta käydä lukemassa Metsästys ja Kalastus lehdessä 3/2011 olleen arvostelun.  Arvostelu on luettavissa Caesar Guerinin sivuilta oheisesta linkistä http://www.caesarguerini.it/eng/Press/2011-Archive. Kunhan kevät koittaa ja ampumaratojen lumet alkavat sulamaan, tulen kirjoittamaan blogiimme Tempiosta ampumaradalla.

Tempio odottamassa taitettuna radalle pääsyä.

Tempio odottamassa taitettuna radalle pääsyä.

24 ajatusta artikkelista “Raudassa ei ole raha hukassa

 1. Hieno haulikko. Itsekin mietin uutta haulikkoa tuossa hintaluokassa. Noista supistajista. Näyttävät olevan samanlaisia, kuin beretan mobilchoke (50mm). Onko ne samat? Jos on, niin tähänhän saa sitten beretan tarvikesuppareista pidemmät, jos tarvitsee?

  • Terve!

   Tuolla Caesar Guerinin Yhdysvaltojen nettisivulla (www.gueriniusa.com) on käsitelty asiaa kysymykset ja vastaukset kohdassa. Vastauksen mukaan myös nuo kilpa-aseiden pitkät supistajat käyvät kaikkiin metsästysmalleihin. Siihen en osaa sanoa, ovatko supistajat samat kuin Beretalla.

   Q:”Can I get extended competition style chokes for my game gun?”

   A:”
   Our competition chokes will fit into any of our hunting guns. We also offer custom upgraded chokes.”

   • Tempioon kannattaa ostaa Brileyn extended supistajat. Toimivat paljon paremmin kuin aseen mukana tulevat lyhyet supistajat ja ovat teräshaulikelpoisia IM supistukseen saakka. Suomesta niitä ei taida saada mistään, mutta Ameriikasta (http://www.pshqeurope.com/briley-caesar-guerini-maxis-choke—extended-choke.aspx) tulee 3-4 viikossa kohtuu edullisesti (alkaen 34 euroa/kpl + tullit, sisältäen postikulut). Noi Briley supistajat tilataan piipuun painetun halkaisijan mukaan.

   • Hei, kiitos vinkistä. Nettisivujen valikoima vaikutti melko kattavalta ja supistajia näytti löytyvän joka lähtöön. Oletko itse tilannut kyseiseltä yhtiöltä tavaraa vai onko joku muu suositellut sitä sinulle? Tilaamista voisi kyllä harkita.

   • Mä tilasin tuolta omaan Tempioon mustat extended supistajat. Ekalla kerralla tilasin vain pari eri supistusta ja kun homma toimi hyvin ja supistajat antoi vaikiosuppareita parempia kuvioita, niin tilasin vielä lisää eri supistuksia. Molemmilla kerroilla homma toimi hyvin. Molemmilla kerroilla kesti kaksi-kolme viikkoa ennen kuin tilaus lähti ja sen jälkeen kesti vielä melkein viikon kunnes supistajat oli tullissa. Nettitullauksen jälkeen kesti vielä pari päivää ennen kuin ne oli postissa noudettavissa. Nettitullausta varten tarvitsee sen tilausvahvistuksen, koska siitä selviää, että postikulut sisältyvät hintaan ja maksu tehdään Euroina, vaikka supistajat tulevat USA:sta.

   • Kiitos suosituksesta. Osittain tämän kirjoituksen ansiosta ostin Tempion ja muutaman ratakierroksen jälkeen tyttyväisyys on vain kasvanut. Mutta nyt pitäisi löytää oikea supistaja-patruuna yhdistelmä. Tältä sivulta on löytynyt suuntaa, mistä lähteä liikkeelle.

    Ajattelin ostaa Brileyn supistajat, mutta en nyt vain löydä tuota merkintää, mikä perusteella tilata oikea koko. Mistä kohtaan löysitte nuo merkinnän piipun väljyydestä? ”Under the forearm” ja luvun pitäisi olla tuo 18.4-18.7, mutta vastaavaa lukua ei löydy..

   • Terve ja kiitos kommentistasi.

    Tilatessani Brileyn -supistajat en tarvinnut tuota mainitsemaasi lukua. Oikean kokoiset supistajat tulivat, kun ilmoitin 12 -kaliiberin ja kooksi Maxischoken. CG:n kotisivujen mukaan 12 -kaliiberin Tempiossa on tuo Maxischoke, kun pienemmissä kaliibereissa on puolestaan Selectachoke.

    T: Olavi

   • Piti vielä kysyä, että paljonko ne supistajat sitten painavat? Noin suunnilleen siis, esim. puolikkaan paino. Siitä sais suuntaviittaa, mikä on se kokonaispaino käytännössä.

   • Eipä noista supistajista näytä paljon lisäpainoa tulevan. Puolikas painaa 19 grammaa ja parannettu sylinteri 18 grammaa.

 2. Kiitos vastauksesta! Olipa positiivinen yllätys, harvinaista, että näin päin menee. Esim. Berettalla aseiden paino ilmoitetaan todellista paljon pienemmäksi, mikä metsästysaseen ollessa kyseessä voi olla ikävä yllätys, ainakin jos harrastetaan liikkuvaa jahtimuotoa.

 3. Eipä ole hullumpi kokonaispaino supistajien kanssakaan, 3117 g. Kerroit harkintalistallasi löytyneen myös Beretta Silver Pigeonin sekä Browning B525 ja B725 mallit. Miten kuvailisit niiden tuntumaa Gueriniin? Tarkoitan painoa, tasapainoa jne., en siis ulkonäköä, mikä Guerinissa on kyllä hintaansa nähden täysin omaa luokkaansa.

  Sinulla on muuten mukavannäköinen koira. Taitavat olla melkoisia menijöitä nuo pikkumynsterit. Itselläkin joskus ollut seisojan hankkiminen mielessä.

  • Beretan Silver Pigeon nousi ihan suhteellisen hyvin poskelle, mutta itselle jäi siitä kuitenkin hieman ”mohlo” olo. Silver Pigeon tuntui jotenkin raskaalta vaikka painossa ei välttämättä niin suurta eroa olekaan.

   Browning B525 oli tuntumaltaan hyvä, mutta poskelle B525 ei noussut oikein. Nostettaessa kiskoa jäi aivan liikaa näkyviin ja haulikko ampui reilusti ylös. Tämä tuli todettua myös Trap -radalla. B725 nousi hyvin poskelle ja tuntumakin oli ihan hyvä, mutta se ei kuitenkaan vastannut Guerinin keveyttä ja tietynlaista helppoutta.

   Oma metsästysharrastukseni on saanut ihan uusia ulottuvuuksia sen jälkeen kun münsteri muutti taloon. Vaikka tuo Manu teettää paljon työtä ja kiristää ajoittain hermoja, niin en ole katunut. Ei muuta kuin seisojaa hankkimaan, jos siltä tuntuu.

 4. Ihan samanlaisia tuntemuksia minullakin on ollut Silver Pigeonista. Tasapaino ei jotenkaan ole kohdillaan, ja ilmeisesti juuri siksi ase tuntuu raskaalta ja luonnottomalta käsissä. Mitä B525 versiota muuten kokeilit? Siitähän on tehty uusi versio, jossa on kuulemma piippuja kevennetty. Olisikohan se ollut juuri se versio, jota sinä kokeilit? Joitakin vuosia sitten pääsin kokeilemaan Silver Pigeonia ja B525:tä rinnakkain, ja silloin ne tuntuivat melkoisen samanlaisilta. Nyt on sitten Browning ilmeisesti pistänyt paremmaksi. Mietin vaan tässä, että oliko Guerinin ja Browningin tuntuma kovin erilainen. Niitä kahta tässä lähinnä olen miettinyt. Browningia pitäisi saada kahdella eri tukin pudotuksella, Guerinista en tiedä.

  Eipä sitä tosiaan tiedä jospa jossakin vaiheessa sen seisojan hankkisi. Harkinnut olen jo jonkin aikaa. Onko muuten pikkumynsterin turkki työläs hoidettava?

  • Kävin koeampumassa B525 viime vuoden keväällä. Kyseessä oli Erä+ liikkeen esittelyase. Vuosimallista en osaa sanoa, mutta voisi olettaa, ettei esittelyaseena olisi kauhean vanha malli.

   Münsterin turkki on erittäin helppohoitoinen. Vaikka turkki on hapsuinen, ei se mene takkuun. Harjata voi, jos haluaa, ja itse harjailemme aina karvanlähtöaikaan, jotta karva vaihtuisi nopeammin. Turkki myöskin putsaa itse itsensä. Eli jos turkki on kurainen, varisee kura itsestään pois kuivuessa. Jos asunnon sisustus on valkoinen, on turkin kuivaaminen suositeltavaa kurakeleillä ellei siiten halua lisää sävyä sisustukseen.

 5. Paluuviite: Manulle Illallinen 1 vuotta! | Manulle illallinen

 6. Oletko edelleen tyytyväinen valintaasi? Yritin etsiä kokemuksiasi haulikosta, mutten tainnut osata etsiä… TIlasin itse tuolta samaisesta liikkeestä CG Magnus Light Grousen. Ihan mukava asioida ja yhteydenpitokin hyvää. Mä siis asioin etänä. Kestikö toimituksessa minkä aikaa?

  • Terve Ismo ja kiitos kommentistasi!

   Olen ollut tyytyväinen CG Tempioon. Tempio on toiminut moitteetta sekä radalla että metsässä. Tempion puut on viimeistelty ilmeisesti Tru-Oil pohjaisella öljyllä, joka muodostaa lähes lakkapintaisen viimeistelyn. Tempiossa tämä viimeistely on johtanut itsellä siihen, että takatukissa on muutamia selviä jälkiä. Jäljet näyttävät kuitenkin olevan vain pinnoitteessa, joten uskon, että ne saadaan peittoon tukin huoltamisen yhteydessä pienellä hionnalla ja uudella öljyämisellä.

   Tempio on antanut hyvää kuviota testaamillani panoksilla ja haulikko on osoittanut ”tappotehonsa” myös metsällä. Suunnitelmissa on silti tarvikesupistajien tilaaminen jossain vaiheessa ihan jo mielenkiinnostakin.

   Muistaakseni haulikon toimituksessa meni noin puolisentoista viikkoa tilauksesta. Toivottavasti sait yhtä hyvän tarjouksen Magnus Light Grousesta kuin minä aikanaan Tempiosta.

  • Terve! Pahoittelut, että vastaaminen on kestänyt tässä kevät kiireiden alla.

   Olen ollut haulikkoon todella tyytyväinen. Mitään toimintahäiriöitä tms. ei ole tullut vastaan. Puissa näkee melko herkästi osumat, joten tietty varovaisuus haulikon käsittelyssä on tarpeen. Tämä on tietysti tottumiskysymys. Osalla haulikko on vain työkalu, jota käytetään aikansa, mutta itse pyrin pitämään aseistani hyvää huolta.

   Lukkorungossa pinnoite on säilynyt hyvin. Jotain pientä kulumaa näyttää olevan varmistimen alla, mutta en ole tarkemmin tutkinut johtuuko tämä kuluma vain mekaanisesta hankauksesta vai onko siihen jokin muu syy.

 7. Tervehdys, Itsekin tuli hankittua vuosi sitten sama ase. Totesit tässä viestiketjussa, että Tempio on antanut hyvää kuviota testaamillasi panoksilla. Voitko vielä tarkentaa millä panoksilla erityisesti nuo hyvät kuviot on tulleet. Itse olen todennut fortunan ja championin kuviot parhaimmiksi. Kiitos etukäteen vastauksesta.

  • Terve, kiitos viestistäsi! Hyviä kuvioita on erityisesti tuottanut Gyttorp Grouse, Remington ShurShot, Winchester Drylock Super X (teräs) ja Winchester SuperSpeed Generation 2.

   Huonoksi panokseksi osoittautui Hubertuksen Sinkki, mutta kyseinen panos on muutenkin mielestäni huono ominaisuuksiltaan (30 g lataus ja 3,5 mm haulit).

   Seuraavaksi olisi tarkoitus kokeille Remingtonin Nitro Pheasantia.

 8. Paluuviite: Postia amerikansedältä – Manulle illallinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s