Selvitystä yskään

Tänään vietiin Manu lääkäriin viime päivinä rajusti lisääntyneen yskimisen vuoksi. Eläinlääkärin kotiutusohjeissa on melko hyvin selitetty tilanne, joten kopioin sen suoraan tähän:

Manulla on aiemmin todettu PIE keuhkosairaus, jota on lääkitty lähinnä kortisonilla suun kautta.

Tänään kontrollikäynnillä ylähengitystiet tähystettiin rauhoituksessa (suuontelu, nenäontelo, nenänielu & henkitorvi aina keuhkojen keuhkoputkien haaraumaan asti) sekä röntgenkuvat ylä- ja alahengitysteistä ja lisäksi otettiin verinäytteet joista tutkittiin täydellinen hematologinen verenkuva TVK. Lisäksi otettiin sytologinen näyte henkitorven limakalvoilta ja nielurisoista.

Röntgenkuvissa todettiin keuhkokuvan kirkastuneen huomattavasti.

Verinäytteissä hemoglobiini, valko- ja punasolu- sekä tulehdusarvot olivat viitearvoalueella eli normaalit. Veren eosinofiilit ovat tällä hetkellä koholla viitaten lievään PIE oireiluun.

Hengitysteiden tähystyksessä todettiin jonkinverran laskeutunut henkitorvi (osittainen tracheakollapsi) ja henkitorven limakalvo on punoittava. Sytologisessa näytteessä ei ollut enää havaittavissa eosinofiilejä.

Em. muutokset johtunevat aiemmin sairastetusta PIE ongelmasta, joka nyt tällä hetkellä vaikuttaa olevan varsin hyvässä tasapainossa, mutta tarvinnee jatkossakin lääkityksiä oireiden mukaisesti.

Manu sai klinikalla pitkävaikutteisen kortisonipistoksen nyt keväisten yskäoireiden lisääntymisen vuoksi. Jatkohoidetaan Prednison 5 mg tableteilla 1 päivässä 2 viikon ajan ja sen jälkeen 1 joka toinen päivä. Kuukauden kuluttua otetaan TVK ja tarkistetaan eosinofiilien määrä veressä ja samalla sovitaan jatkolääkitys.

Jatkolääkitys:
Ylläpitolääkityksenä Prednison 5 mg tarvittaessa laskevalla annoksella kuureina ja ns. ”kriisiytymislääkkeenä” Bisolvon lasten annoksella limaa irroittamaan. Antibioottikuurit vain tarvittaessa mikäli tulehdusarvot nousevat (CRP koholla).

Eli semmoista… Manulla on nyt käytännössä koirien astma, jota ei diagnosoida koirilla koska se ei oikeastaan ole astmaa mutta hyvin samantyyppinen sairaus. Kovat pakkaset sekä siite- ja katupöly voivat jatkossa aiheuttaa oireilua, eli yskää. Nyt on hyvinkin sopiva aika tuolle oireilulle, koska katupölyä on runsaasti ilmassa. Jatkossakin siis tiedossa kortisonikuureja oireiden ilmaannuttua ja tuota Bisolvonia silloin, jos oireet ovat erityisen pahat.

Tunnelmat ovat vähän kaksijakoiset tällä hetkellä. Tämä ei ole tietenkään hyvä asia, koska kyseessä on tauti josta koira ei voi kokonaan parantua enää ikinä. Toisaalta myös tauti, jossa oireilua voi ilmetä vain vähän ja harvakseltaan. Jatkossa ainakin tiedetään, mistä on kyse ja osataan hoitaa sen mukaisesti. Manun hautajaisten suunnittelu on siis tällä hetkellä jäissä, koska eläinlääkäri ainakin vaikutti toiveikkaalta tulevaisuuden suhteen ja totesi, että tauti täytyy hoitaa nyt hyvin, jotta koira on kunnossa syksyllä ja pääsee metsään. Eli katsotaan jatkoa ja edetään päivä kerrallaan. Jos oireet menevät niin pahaksi että Manulla täytyisi pitää jatkuvasti sellaista kortisonilääkitystä, josta tulee koiran elämää haittaavia sivuvaikutuksia, silloin on selvä että se pääsee vihreämmille metsästysmaille. Mutta tällä hetkellä toiveita on saada koira kuntoon ja oireettomaksi.

Eläinlääkäri vielä totesi että nämä tapaukset ovat harvinaisia koirilla ja hänkin näkee vain 1-2 vuodessa. Jotenkin sopivaa, että se on tietysti meidän Manu joka tämmöisen taudin saa… ;)

Rankin päivä taisi olla itse potilaalla, joka oli tokkurassa aika kauan vielä rauhoituksen jälkeenkin. Koira piti poikkeuksellisesti hakea eläinlääkäriltä jo ennen kahta, eikä esim. neljän jälkeen kuten yleensä, joten jouduin ottamaan Manun toimistolle mukaan kun en pystynyt töistä lipeämään. Siellä se hurmasi työkavereita söpöydellään, joskin Manu itse oli tyytymätön tilanteeseen, kun aamulla ei ollut saanut ruokaa. Nyt kuitenkin nukkuu tyytyväisenä maha täynnä iltaruoan jäljiltä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s