Mitä koiran pito maksaa?

Pidin vuoden ajan (viime vuoden toukokuun alusta viime huhtikuun loppuun asti) kirjanpitoa lähes kaikista Manuun liittyvistä kuluista. Kiinnosti selvittää, että paljonko sitä rahaa kuluu koiraan. Laskin kulut tarkkaan, mutta ihan muutamia ostoksia sieltä voi puuttua (esim. kakkapussit) eli joitakin kymppejä suurempi lienee todellinen loppusumma.
Etukäteen oli kyllä jo selvää, että kallista se koiranpito on, mutta jotkut osiot kyllä yllättivät minutkin. Lopputulos siis tässä:

Eläinlääkäri- ja lääkekulut: 1249,97 €

Manu on valitettavasti sairastellut paljon, joten eläinlääkärissä on tullut juostua. Isompia laskuja esim. viime kesäkuussa Manun ontumatutkimukset ja kiveskiertymäleikkaus (yhteensä n. 1000 €, joista onneksi saatiin vakuutuksesta muistaakseni n. 700 € takaisin), 3 käyntiä heinä-elokuussa vaskuliitin takia ja tämän vuoden puolella tehdyt käynnit, joissa koira on täytynyt rauhoittaa hengitysteiden tähystystä varten. Ihan koko summa ei ole eläinlääkäriltä tullut, eli ollaan ostettu esim. ensiapulaukkua varten tarvikkeita, mutta ne nyt ovat pieniä summia ell-käynteihin verrattuna.

Meillähän on Manulle eläinlääkärikuluvakuutus, jota ilman nämä kulut olisivat vielä paljon isommat. Tämä on ehkä yksi sellainen asia, jota koiran hankintaa suunnittelevat ihmiset (ellei ole ennestään kokemusta) eivät osaa välttämättä aavistaa; miten mitä tahansa voi sattua milloin tahansa, koira voi huolellisesta rodun-, kasvattajan- ja pennunvalinnasta huolimatta sairastella paljon ja että se eläinlääkärissä käyminen ei ole mitään halpaa huvia. Se on 60-70 € pelkkä ovesta sisään astuminen. Suosittelen lämpimästi sitä vakuutusta, vaikka eivät nekään ilmaisia toki ole.

Ruoka: 907,40 €

Nämä ruokakulut olivat kokonaisuudessaan paljon enemmän, mitä olin ajatellut. Tämä tekee kuitenkin noin 75 € / kk. Ihan alusta asti en älynnyt merkitä tarkempaan, onko rahaa kulunut ”varsinaiseen” ruokaan, lisäravintoaineisiin (vitamiinit, öljyt jne) vai nameihin, luihin ym. herkkuihin. Sen verran kuitenkin kirjanpidosta pystyy päättelemään, että lihoja ja muuta varsinaista ruokaa on ostettu hieman yli 390 eurolla. Ravintolisiin (kalkkilisä, vitamiinit, öljyt, muutama nivelravinnekuuri, merilevä, Molkosan) käytettiin reilu 240 € ja luut/namit -kategorian tuotteisiin noin 275 €.

Jaa-a, pitäisköhän rajoittaa vaikka tuota herkkujen ostelua… :D Tällä hetkellä meillä on aika hyvä ruokavarasto, pakastin suht täynnä ruokaa ja myös noita vitamiineja ostin niin isot paketit kerralla että riittänee useammaksi vuodeksi eteenpäin eli siinä mielessä tässä kokonaissummassa on vähän ekstraa. Mutta on tuo summa nyt kuitenkin odotettua isompi.

Tavaraostot 347,19 €

Tähän kategoriaan kuuluvat kaikki Manulle ostetut tarvikkeet, lelut ym. Isompia ostoksia tässä kategoriassa ovat esim. Furminator (39 €), takkitarvikkeita (27 €), hakuliivi (27 €), valjaat (30 €) ja fleksi (42 €). Vähemmälläkin tavaralla varmasti selviäisi koiran kanssa, mutta minusta niitä on mukava ostaa välillä. Nyt on suurimmat hankinnat Manua varten tehty joten ei tule oikeastaan mitään mieleen, mitä sille tarvitsisi enää hankkia.

Koiran huolto / sekalaiset: 336,09 €

Tämä oli vähän sellainen kaatoluokka, johon menivät sellaiset mitkä eivät menneet muuhun. Manun vakuutus vuodelle 217 €, Kennelliiton luustolausuntomaksu 42 € ja loput Manun hierontakustannuksia.

Koulutukset/harrastukset: 123 €

Vain kaksi maksullista koulutusta vuoden aikana. Aika hyvin ollaan pyritty hyödyntämään ilmaiset treenimahdollisuudet, ja treenattu paljon toki ihan keskenäänkin. Tähän kategoriaan olisi kyllä voinut lisätä bensakulut, mutta sitten olisi laskeminen käynyt liian hankalaksi. Koiran takia tulee ajeltua paljon autolla ympäriinsä kun halutaan tiettyyn paikkaan lenkille tai treenaamaan. Ja kuten kaikki tietää, ei se bensakaan nykyään ihan ilmaista ole.

Kokonaissumma 2963,65 €

Ja siihen muutama kymppi päälle niistä kakkapusseista + mahdollisista unohtuneista ostoksista… Lopputulos = kallista on. Mutta toisaalta, onko parempaakaan tapaa käyttää rahaa kuin harrastus (/elämäntapa) josta nauttii ja saa iloa joka päivä? Tuon summan saisi helposti kulutettua viikon etelänmatkaan, mutta Manu taas on meillä 365 päivää vuodesta.

Tämä kuitenkin voi toimia muistutuksena sellaisille koiran hankintaa suunnitteleville, joilla ei välttämättä ole käsitystä koirasta aiheutuvista kustannuksista. Se koiran hankintahinta on loppujen lopuksi hyvin pieni osa kaikista kustannuksista.  Halvemmallakin varmasti voi päästä kuin me, jos esimerkiksi koiraa ei tarvitse lääkärillä käyttää kuin vaikka rokotuksilla tai jos syöttää jotain halvempaa ruokaa (tai ostaa vähemmän leluja…). Mutta kannattaa silti miettiä tarkkaan (muiden seikkojen ohella), että onko riittävästi rahaa koiran pitoon. Jälkikäteen ajateltuna on hyvä asia, etten itse opiskeluaikoina yksin asuessa vielä koiraa ottanut. Ei silloin olisi ollut missään nimessä varaa laittaa 250 euroa, tai edes sataa euroa kuukausittain koiran tarpeisiin.

Vaikka olenkin iloinen ettei nyt tarvitse enää joka kuittia säästää, omalta kannaltani tätä selvitystä oli ihan hyödyllistä ja mielenkiintoista tehdä. Jospa vaikka ensi kerralla Mustin & Mirrin leluhyllyllä muistuisi mieleen ;)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s