Ensimmäinen marraskuuta

(Onpahan omaperäinen otsikko, mutta parempaakaan en keksi tähän hätään.) Ajattelin kirjoitella nopeasti meidän kuulumisia. Viime aikoina koiraharrastus on jäänyt vähemmälle huomiolle, kun on ollut muita kiireitä, eikä olla esim. treenattu oikein mitään muuta kuin pari kertaa perusnoutoja ja eteen-käskyä.

Manu on ollut ihan hyvässä kunnossa viime aikoina. Kortisonia ollaan syötetty vielä 2,5 mg päivittäin ja näyttää siltä että Manu sitä joutuukin syömään lopun ikäänsä. Nyt yskä on kuitenkin taas hävinnyt, joten pian varmaan etsimme kokeilemalla sen pienimmän mahdollisen annostuksen, millä Manu pysyy oireettomana. Ennen edellistä lopetusyritystä se pärjäsi ihan hyvin 2,5 mg / joka toinen päivä joten voi olla että siihen se annostus asetetaan eikä enää testailla uudelleen. Vaikuttaa siltä, että PIE on ja pysyy :/

Olavi oli hirvestysreissullaan myös lampaanteurastushommissa ja Manu saikin sieltä mieluisia tuliaisia:

Laaduntarkastaja hyväksyy

Laaduntarkastaja hyväksyy

Eli parikymmentä kiloa lampaanlihaa pakastimeen. Nyt taas kelpaa ja lihat riittänevät kevääseen asti muiden ruokien ohella. Kiitos taas appiukolle lampaiden uhraamisesta!

Manu jostain syystä oksentaa joskus ruokansa, jos liha on liian isoissa palasissa. Siksi olikin taas paljon paloittelemista meille kädellisille tässä lihalähetyksessä. Manu olisi toki mielellään avustanut hommassa…

IMG_0777

Manun ruokintakin on vakiintunut omille urilleen. Kesäisen kokeilun jälkeen on selvää, että naudanlihan syöttäminen aiheuttaa heti hiivan puhkeamisen Manun korviin, joten se on jätetty kokonaan pois ruokavaliosta. Manulle menee enimmäkseen possun- ja lampaanlihaa, sivussa myös kanaa, kalkkunaa, hevosta, kalaa, kananmunaa ja joskus harvakseltaan jotain muuta, esim. hirvenlihaa. Olavin äskettäin kaatamasta hirvestä tehtiin Manulle sisäelinseosta (sydän + maksa). Lisinä syötetään kalkkia, kalaöljyä, D-, E- ja B-vitamiinia, sinkkiä, seleeniä, magnesiumia ja suolaa.

Tuli muuten tuosta hirvenlihan syöttämisestä mieleen sellainen juttu, että kannattaa muistaa ekinokokkiriski, mikäli raakaa hirvenlihaa (erityisesti sisäelimiä) koiralleen syöttää. Eviran sivustolla todetaan, että:

”Ihmisille suurimman tartuntavaaran aiheuttaa ekinokokkia kantava kotikoira. Ihmistartuntojen ennaltaehkäisyssä onkin olennaista estää koirien tartunnat. Suomessa koirille ei pidä syöttää raakoja hirven sisäelimiä, etenkään keuhkoja. Metsästettyjen hirvien keuhkot tulisi hävittää niin, etteivät sudet ja ketut pääse niihin käsiksi. Metsästyskoirat tulee lääkitä heisimatoihin tehoavalla lääkkeellä metsästyskauden jälkeen ja myös ennen sitä.”

Kysyimme tästä asiasta muutama vuosi takaperin Eviran tutkijalta, kun halusimme Manulle herkuksi kuivata hirven maksaa. Saimme vastauksen, jossa hän totesi, että ekinokokkirakkulat ovat hirvessä lähes yksinomaan keuhkoissa, hyvin harvoin muissa elimissä. Jos esimerkiksi maksaa kuivaa koiralle ja lihanpala on täysin kuivunut, ei pitäisi olla mahdollista että siinä olisi voinut säilyä ekinokokin tai muunkaan heisimadon toukkia elävänä. Myös pakastus tappaa madot ja niiden toukat, kunhan liha on ollut kunnolla jäässä, mieluummin viikkoja kuin päiviä varmuuden vuoksi. Lihattomissa luissa ei pitäisi olla heisimatotartunnan vaaraa koiralle.

Lisäksi tuolla aiemmin mainitulla Eviran sivulla todetaan, että Suomessa hirviekinokokkia on tähän mennessä tavattu Itä-Lapista, Kuusamosta, Kainuusta ja Pohjois-Karjalasta. Me olemme Manulle ihan hyvillä mielin syöttäneet raakojakin hirven sisäelimiä, joskin pakastimen kautta ja nämä hirvet on kaadettu tuolta Satakunta/Häme -akselilta. Mutta tämä kannattaa kuitenkin pitää mielessä, jos on tapana ollut syöttää hirven roippeita koiralleen.

Nyt on koira kirjoittelun lomassa ruokittu ja voidaan istahtaa illaksi telkkarin ääreen. Huomenna, mikäli keli niin suo, ajattelin ulkoiluttaa kameraa ja toivottavasti siitä joku otos saadaan tännekin asti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s