Perintö-Simsonin restaurointi

Lukijoille on varmaankin jo selvinnyt, että viimeisen vuoden ajan Manun lisäksi metsällä on kulkenut CG Tempio -haulikko. Vaikka CG Tempio on esiintynyt teksteissä ja kuvissa, ei se suinkaan jää arsenaalin ainoaksi haulinheittäjäksi. Kaapista löytyy muiden tussareiden lisäksi Simson Suhlin 16 -kaliiberin rinnakkaispiippuinen haulikko. Kyseinen haulikko on tunnearvoltaan tärkeä, koska se on perintöhaulikko ja samalla ensimmäinen käyttöhaulikkoni. Sain Simsonin aikoinaan 15 -vuotiaana perinnöksi muutaman muun aseen kanssa taataltani (äidin isä). Kun metsästyskortti oli suoritettu, siirsimme taatan aseet minun nimiin. Minä hain aseisiin luvat ja taata haki itselleen samalla rinnakkaisluvat. Syy järjestelylle oli se, että jos minä olisin hakenut rinnakkaisluvat, olisi minun tullut taatan kuoltua hakea uudestaan luvat ko. aseille. Niinpä oli järkevämpää hakea suoraan luvat minun nimiin ja rinnakkaisluvat taatalle.

Kyseinen Simson on valmistettu Itä-Saksassa vuonna 1957, joten 50 -vuoden ikään ehtineenä sitä on kannettu metsillä kilometri jos toinenkin. Ikä ja käyttöhaulikkona toimiminen oli jättänyt haulikkoon jälkensä: piippujen sinistys oli sivuilta lähes kokonaan kulunut ja tukki oli haljennut pistoolikahvan takaa. Tietooni ei koskaan tullut, missä yhteydessä tukki oli aikanaan haljennut. Tukki oli jossain vaiheessa parsittu kasaan ruuveilla ja sähkömiehenteipillä ja parsittu tukki palvelikin ensin taataa ja sitten minua. Tukin todennäköisesti omatekoinen korjaus palveli aikansa, mutta lopulta takatukki alkoi nitkumaan. Purin teippaukset pois ja samalla näin ensi kertaa tukin todellisen kunnon. Tukki on lähes poikki ja sen korjaaminen uudelleen näytti mahdottomalta.

IMG_0575

Simson viimein takaisin kotona!

 

Omat kädentaidot eivät riitä uuden tukin tekemiseen, joten edessä oli tukkisepän etsiminen. Tässä vaiheessa mieleeni juolahti Ikaalisten Käsi- ja Taideteollisuusoppilaitos (ITAKA), jossa sijaitsee Suomen ainoa aseseppäkoulu. Nokialla käydessämme ajoimme Eevan kanssa Ikaalisiin ja menimme tapaamaan aseseppäkoulun opettajaa. Sovimme, että haulikkoon tehdään oppilastyönä uusi takatukki. Samalla kertaa etutukin kaiverrukset avataan, piiput sinistetään ja suoritetaan haulikon koneiston huolto. Lopuksi takatukki sävytetään ja öljytään etutukin värin kanssa yhteneväiseväksi.

IMG_0577

Takatukki kapaloituna

 

Haulikko jätettiin Ikaalisiin 2.9.2011 ja alkuperäisen aikataulun mukaan työn piti olla valmis toukokuussa 2012 tai viimeistään syksyllä 2012. Aikataulu kuitenkin venähti melko paljon ja haulikko oli lopulta valmis kesällä 2014. Onneksi Simson ei ollut ainoa käyttöhaulikko. Aikataulun venähtämiseen vaikutti osaltaan se, että oppilaat suorittavat oppilastöitä osana opintosuunnitelmaa. Eli kun ensin on opiskeltu tukin tekoa, sen jälkeen tehdään tukkeja. Kun siirrytään seuraavaan opittavaan asiaan esim. metallitöihin, jää tukin teko kesken ja siihen palataan vasta seuraavassa puutyöstöä koskevassa opintojaksossa. Lisäksi, koska kyseessä on oppilaitos, ei kesällä luonnollisestikaan työt edisty.

IMG_0748

Sinistyksessä tapahtunut kemiallinen reaktio

 

Aikataulu olisi saattanut venyä vieläkin enemmän, mikäli työ olisi saatettu loppuun oppilastyönä. Lopulta haulikon viimeistelyn suoritti toinen vastuuopettajista ja siihen minulla ei tietenkään ole valittamista. Se hyvä puoli aikataulun viivästymisessä oli, että ehdin saada CG Tempion asekaappiin. Koska Tempion tukki sopi kuin nakutettu, päätin, että Simsonin takatukki tehdään Tempion mitoilla. Näin Simsonin ammuttavuus paranisi entisestään.

IMG_0755

Sinistys oli kuplinut useasta kohtaa molemmista piipuista tähtäinkiskon läheisyydestä

 

Sen jälkeen, kun sain puhelimessa tiedon haulikon restauroinnin valmistumisesta, sain muutaman päivän päästä viestin hakea haulikkopaketti matkahuollosta. Haulikko oli hyvin pakattu ja kaikki osat oli suojattu huolellisesti. Myös työn lopputulos miellytti ja takatukin mitat olivat sopivat, kuinkas muutenkaan. Vedin piippuihin öljyt ja laitoin haulikon kaappiin.

Muutaman kuukauden jälkeen ikäväksi yllätyksekseni huomasin, että piippujen sinistys oli ”kuplinut” tähtäinkiskon vierestä useammasta kohtaa. Olin asiasta yhteydessä ITAKAan ja ensin kävi ilmi, että työn viimeistellyt vastuuopettaja oli jäänyt eläkkeelle. Uuden opettajan kanssa keskustelimme sähköpostitse asiasta ja samalla selvisi, että piiput oli jäänyt keittämättä viimeisen sinistyskerran jälkeen ja tästä johtui sinistyksen kupliminen. Ei muuta kuin piiput takaisin Ikaalisiin ja takuukorjaukseen.

IMG_0769

Piipputeräksen alkuperäinen väri paistaa kuplineen sinistyksen alta

 

Vielä ei ole piippuja takaisin saatu. Kun piiput tulevat takuukorjauksesta takaisin, laitan valmiista Simsonista kuvia. Takatukista olisi tietysti voinut muutaman kuvan laittaa jo nyt, mutta odotellaan rauhassa, että saadaan koko paketti kasaan.

2 ajatusta artikkelista “Perintö-Simsonin restaurointi

 1. Hei saueristi, tiedätkö miten sinistys tehtiin? Ettei vaan ole tehty nykykuumamenetelmällä,
  vanhojen Sauerien juotostina ei kestä nykyhappoja! Wanha sinistys tehtiin lievästi lämmitettyihin
  piippuihin ja aina upotettiin kiehuvaan veteen välillä. ”Slow rust blueing” antaa lisätietoja!

  Itsellä -56 Sauer % Sohn ja kuluneet sinistykset!

  • Terve ja kiitos kommentista!

   Valitettavasti en tiedä tarkemmin käytetystä sinistysmenetelmästä. Sen perusteella, mitä olen ollut yhteydessä kouluun, selvisi, että piippujen välitilaan on todennäköisesti jäänyt mustaussuoloja ja nämä jäämät ovat sitten aiheuttaneet reaktion.

   Osana takuukorjauksta on luvattu käydä tinaukset läpi ja tarvittaessa ne luonnollisesti myös korjataan. Tällä hetkellä minulla on vielä täysi luotto siihen, että sinistys saadaan lopulta kuntoon.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s