Kastroinnin vaikutukset

Manu kastroitiin 1 v 1 kk:n iässä, kun sille tuli kiveskiertymä vatsaonteloon jääneeseen piilokivekseen. Olimme suunnitelleet että leikkaus oltaisi tehty tänä talvena, mutta kiertymä on sellainen vaiva jota ei voi jättää hoitamatta (jos tahtoo koiran pitää elossa). Uroskoirien omistajien kannattaa muuten muistaa kiertymän mahdollisuus, jos koira alkaa yhtäkkiä ontua toista takajalkaa ilman että on sattunut mitään tapaturmaa tmv.

Manu rauhoittui hieman leikkauksen myötä, ainakin joidenkin asioiden suhteen. Ulkona sillä pysyy vähän entistä paremmin korvat auki ja siten esim. toisten koirien ohittaminen on helpompaa kuin ennen (joskin edelleen tarvitaan nameja että päästään nätisti ja kiskomatta ohi). Toisten koirien pissojen lipittely loppui kokonaan. Leikkauksen jälkeen parin kuukauden ajan Manu ei myöskään merkkaillut ulos ollenkaan, mutta se ”taito” on kyllä palautunut ja nyt merkkaillaan entiseen tapaan. Nylkytystä ilmenee enää harvakseltaan, kun ennen sitä aiheuttivat mm. lähes kaikki muut koirat, vinkulelut, isännän kylpytakki… Kyllä tuli silloin pohdittua että kannattiko ottaa uroskoira.
Muiden koirien suhtautumisessa Manuun en ole huomannut eroa, mutta me ei kyllä tavatakaan kovin paljon vieraita koiria. Manu itse on aina ollut sosiaalinen ja ennemmin alistuva kuin dominoiva muita kohtaan ja niin on edelleen, mutta se tuli leikkauksen myötä ehkä hieman aremmaksi. Meitä kohtaan Manu on edelleen aika jääräpäinen ja suht itsenäinen, mutta on se silti tullut ehkä entistä hellyydenkipeämmäksi ja saattaa usein käpertyä jalkoihin nukkumaan tmv. mitä se ei juurikaan ennen leikkausta tehnyt.
Ruokahalu kasvoi jonkin verran, vaikka oli Manu ahne jo ennenkin. Painoa ei sen sijaan ole tullut lisää, vaan oikeastaan ollaan saatu muutama kilo karistettuakin Manun painosta yllättävän helposti.
Konkreettisin ja ikävin muutos tuli turkille. Sen karva oheni huomattavasti ja esim. Manun ihanat rintakikkurakarvat hävisivät ja tilalla on sellainen kaljukaula. Samoin häntä on ihan onneton piiska verrattuna entiseen pölyhuiskaan. Toivottavasti sille jossain vaiheessa kasvaa hieman karvaa takaisin. Kysyin asiasta kerran eläinlääkäriltä kun käytiin muilla asioilla siellä ja hän totesi, että leikatuilla koirilla usein ohenee päällyskarva ja pohjavilla puolestaan paksunee. Manulla en kyllä ole huomannut vielä mitään pohjavillan tuuhentumista, tosin ei sillä kyllä mitään kummoista pohjavillaa oikein olekaan.

Kaiken kaikkiaan leikkauksen vaikutukset olivat kuitenkin positiivisia Manun kohdalla. Vaikea sanoa täsmälleen miten se vaikutti, koska Manu oli leikkauksen aikaan niin nuori, että sen luonne olisi todennäköisesti muuttunut vielä joka tapauksessa. Positiivista kiertymässä oli se, että tässä tapauksessa sen kustannukset (n. 500 € ontumatutkimukset ja n. 500 € itse leikkaus) menivät vakuutukseen piikkiin, kun taas pelkkä kastraatio (/piilokivesleikkaus) olisi pitänyt maksaa kokonaan itse ja silloin itselle olisi tullut maksettavaa tuo n. 500 €. Jatkossakin todennäköisesti veisin uroskoiran (jos vielä sellaisen otamme) leikattavaksi, jos olisi selvää ettei sen koiran kanssa tulla käymään kokeissa tai näyttelyissä taikka aiota käyttää koiraa jalostukseen. Ellei sitten kyseessä olisi joku superhelppo yksilö.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s