Meindl Dovre Extreme GTX – käyttökokemukset syksyn jälkeen

Aiemmin olin vannoutunut kumisaappaiden käyttäjä. Viime vuosina olen kuitenkin pahaksi pettymyksekseni huomannut, että nykyajan kumisaappaat eivät ole enää niitä ”Nokian kummitehtaan Kontioita”, jotka kestivät yhden metsämiehen eliniän. Tiedä johtuuko se nykysaappaiden ekokumista vai mistä, mutta kumisaappaat eivät enää tunnu kestävän edes päivän risusavottaa ilman reikää. Osaksi tästä ja kanakoirametsästyksen liikkuvasta luonteesta johtuen päätin hankkia oikein kunnolliset varsikengät. Aloitin etsimällä erälle.net:stä käyttäjien kokemuksia eri varsikenkämerkeistä ja –malleista. Tutkimukseni aikana huomasin, että erityisesti saksalaiset Haix ja Meindl olivat saaneet paljon kehuja. Luonnollisesti Suomessa kun ollaan, osa metsästäjistä kehui aidosti myös Erätukun Jahti-kenkiä, mutta vastaavasti ne saivat myös todella paljon negatiivista palautetta. Lähtökohta kenkien hankinnassa oli, että ostetaan kerralla laadukkaat kengät, jotka sitten kestävät useamman vuoden.

Kävin testaamassa Haix Tapiota Maken Pyydyksessä, mutta Tapiot tuntuivat omaan jalkaani hieman kapealestisiltä. Meindl Taigoja kävin ensin testaamassa Partioaitassa ja samalla testasin myös Hanwag-merkkisiä kenkiä. Taigoissa minua epäilytti kenkää kiertävän kumisuojan mataluus sekä kenkien mokkapinta. Lopulta päädyin Carlsonin eräosastolle, jossa toiseen jalkaan laitoin Meindl Taigat ja toiseen Meindl Dovret. Testikävelyn jälkeen päädyin siihen, että Dovret tulisivat olemaan valitut kengät. Dovret ovat korkealla varrella ja goretex -kalvolla varustetut vaativaan vaelluskäyttöön tarkoitetut varsikengät, joille myönnetään yhden vuoden takuu. Meindl on yli 300 vuotta vanha saksalainen vaellus- ja kiipeilykenkien valmistukseen erikoistunut yritys. Kaikki Meindl:n kengät valmistetaan Kirchanschöringin kaupungissa pääosin käsityönä.

Sitten piti enää metsästää edullisin hinta. Useammat nettikaupat antoivat Dovreille hinnaksi noin 300 euroa. Tälläkin hetkellä outnorth.fi –kauppa antaa alennuksen jälkeen hinnaksi 290,90 euroa ja ennen alennusta 346,90 euroa! Ankaran hintametsästyksen jälkeen hankin Dovret kuitenkin Kuopiossa keväällä 2013 järjestetyiltä erämessuilta. Tiedossa oli jo etukäteen, että kyseisiä kenkiä tullaan siellä myymään ja sainkin kengät mukavaan messuhintaan 249 euroa.

Kengät ovat olleet käytössä nyt keväästä lähtien eli ensimmäinen syksy on takana. Yhden syksyn perusteella voinkin jakaa kokemukseni Dovreista. Kuten alla olevasta kuvasta voi nähdä, ovat kengät pysyneet hyvässä kunnossa, vaikka välillä on aikamoisissa risukoissa tullut poljettua. Olen pyrkinyt hoitamaan kenkiä saamieni ohjeiden mukaan ja olen huoltanut kengät neljä kertaa.

kengät syksyn käytön jälkeen huollettuna

kengät syksyn käytön jälkeen huollettuna

Asia, mihin Dovreissa tykästyin ja minkä olen käytännössä huomannut hyväksi, on kenkiä koko matkalta kiertävä kumikaistale. Tämä isku- tai kivisuoja auttaa kenkää säilymään ehjänä etenkin silloin, kun maasto ei ole kaikkein helppokulkuisinta. Dovren iskusuoja on myös riittävän korkea sekä kengän etu- että takaosassa, jotta se riittää aidosti suojaamaan kenkää. Osassa markkinoiden varsikengistä kivisuoja on auttamatta liian matala.

Dovreissa on myös muita suunniteltuja ominaisuuksia, jotka erottavat ne kilpailijoistaan. Kenkien nahkainen alaosa on tehty yhdestä nahkapalasta, jonka seurauksena kengässä olevien saumojen määrä on pienempi. Varsikengissä saumat ovat yleensä yksi niistä kohdista, jotka ensin pettävät. Eli mitä vähemmän saumoja, sitä paremmin kenkä kestää. Alaosan valmistaminen yhdestä palasta tosin vaikeuttaa kengän valmistusta ja valmistus vaatii näin ollen enemmän käsityötä.

Korkea kivisuoja kiertää koko kengän. Lisäksi kengän alaosa on yhdestä nahkapalasta muotoiltu.

Korkea kivisuoja kiertää koko kengän. Lisäksi kengän alaosa on yhdestä nahkapalasta muotoiltu.

Kengän mukavuuden osalta tärkeitä ovat kengistä nilkan kohdalta löytyvät nauhojen lukituslenkit. Näiden avulla kenkä voidaan jalkapöydän osalta kiristää siten, että kenkä on mahdollisimman tukeva kävellessä. Lenkkien avulla kenkä voidaan kuitenkin jättää löysemmäksi varren osalta, jolloin pohkeissa pääsee veri kulkemaan ja jalat eivät puudu pitkänkään päivän jälkeen. Eli lenkit estävät nauhoja jalkapöydän kohdalta löystymästä, vaikka varteen olisikin jätetty enemmän väljyyttä.

Kengän mukavuuden kannalta pieni, mutta tärkeä asia on kengän iltin yläosasta löytyvä lenkki, jolla ilttiä voidaan nostaa ylemmäksi. Iltin nostaminen vaatii, että kengät solmitaan oikealla tavalla, eli kolmanneksi ylimmistä lenkeistä nauhat vedetään iltin lenkin kautta suoraan ylimpiin lenkkeihin, jolloin iltti samalla nousee ja ryhdistää kenkää. Vasta tämän jälkeen nauhat käytetään toiseksi ylimmän lenkin läpi ja sidotaan.

iltin nostava kiristyslenkki

iltin nostava kiristyslenkki

Dovreissa, kuten myös muissa Meindl –kengissä on Vibram –pohja. Pohja antaa todella vahvan pidon noustessa etenkin kivikkoisessa maastossa. Haittapuolena pohjassa on se, että liukkailla keleillä pohjien pito ei ole optimaalinen. Dovren pohjat ovat jäykkyydeltään B/C, joka on Meindl:n kolmanneksi jäykin aste. Oman kokemukseni perusteella kyseinen jäykkyys on sopiva metsässä kulkemiseen ja parhaan tehon pohjista saa näitä meidän risukkoja taivaltaessa. Pelkkään tiellä kävelyyn pohjat ovat liian jäykät, joten Dovreja ei kannata hankkia puhtaaseen sorateiden vaeltamiseen. Muutoin voi tulla tunne, että on monot jalassa.

Vibram -pohja

Vibram -pohja

Aloitin kenkien sisäänajamisen keväällä lumien sulettua ja jo kesän aikana ne muotoutuivat hyvin omaan jalkaani. Syksyn lenkkien saldona olikin nolla rakkoa.

Varsikenkien toimivuudessa isoa asiaa näyttelee kenkien hengittävyys ja käytetyt sukat. Itse olen päätynyt sukissa hieman epätyypilliseen valintaan. Käytän Dovrejen kanssa mieluiten appiukon Mongoliasta tuomia kamelinkarvasukkia. Sukat ovat riittävän paksut yksistään ja ne siirtävät hikeä hyvin pois jalasta. Goretex –kenkien osalta kengän hengittävyys on aina kysymysmerkki. Itse olen jalkatyypiltäni melko hikoavaa sorttia. Ilokseni ja kanssaolijoiden helpotukseksi olen huomannut, että Dovret hengittävät kalvosta huolimatta todella hyvin ja kamelisukat ovat olleet kuivat myös päivän kävelyn jälkeen.

Kuten todettua, kengissä on goretex -kalvo, jonka pitäisi taata vedenpitävyys. Luonnollisesti heti kun kengät ostin, vedenpitävyys testattiin perinteisellä saavi -kokeella. Eli saavi täyteen vettä ja sinne seisomaan kengät jalassa. Ainakin tehtaalta tullessa kengät pitivät veden niin kuin oli luvattukin. Syksyn aikana tuli kuljettua ajoittain todella kosteissakin maastoissa ja välillä jalka muljahti suonsilmäkkeeseen. Riippumatta olosuhteista sukat pysyivät kuivina eikä vedenpitävyydessä ollut moitittavaa. Kenkien kanssa ongelmaksi voi muodostua se, jos ei ole goretex housuja, vesi saattaa säärtä pitkin valua kengänvarresta sisään. Tämän olen itse ratkaissut käyttämällä sadekeleillä säärystimiä lahkeiden päällä.

Tämän astisen kokemukseni perusteella voin suositella Meindl Dovrea sinulle, joka etsit laadukkaita ja huolellisesti valmistettuja kovaan käyttöön tarkoitettuja varsikenkiä. Uskon, että kenkien laatu ja kestävyys kompensoivat korkeaa hintaa ja odotankin kenkien kestävän useamman vuoden. Uusi kirjoitus viiden vuoden päästä, jos blogi on vielä olemassa!

Vielä 5 ajatusta varsikenkien ostajalle:

 • Tutustu eri merkkeihin ja malleihin huolella. Etsi ja kysele tietoa käyttäjien kokemuksista esim. foorumeilta.
 • Testaa mahdollisimman montaa mallia, jotta omalle jalallesi sopivin ja paras kenkä löytyy.
 • Käytä sovitukseen paljon aikaa, kävele liikettä ympäriinsä ja suorita sovitus samantyyppisellä sukalla mitä tulisit käyttämään kengän kanssa.
 • Vertaile hintoja! Esim. messuilta on mahdollista saada hyviä tarjouksia ja kivijalkakauppakin saattaa olla edullisempi kuin verkkokauppa.
 • Hyvät varsikengät vaativat aina pitkän sisäänajon. Aloita lyhyillä lenkeillä, jotta vältyt suuremmilta rakoilta.

8 ajatusta artikkelista “Meindl Dovre Extreme GTX – käyttökokemukset syksyn jälkeen

 1. Moi!

  Itse haaveilen samoista kengistä. Oletko huomanut että näissä olisi jotain huonoja puolia? Ovatko kestäneet moitteettomasti? Mulla on itselläni nuo meindl island kengät, ja ainakin ne oli ihan loistavat jo ekalla käyttökerralla. Onhan nuo melko kalliit, mut varmasti hyvät!

  • Terve! Kengät ovat olleet käytössä nyt kaksi vuotta ja ne ovat mielestäni vain parantuneet käytössä. Kahden syksyn jälkeen kengät ovat muovautuneet jalkoihin sopiviksi. Nuo Dovre Extreme GTX:t ovat uutena melko jäykät, joten sisään ajamista ne hieman mielestäni vaativat, jotta niistä pääsee nauttimaan täysillä.

   Laatuun olen ollut tyytyväinen. Vedenpitävyys on säilynyt ja saumat ovat ehjät, vaikka aika pahoja kivikkoja on välillä tullut kuljettua.

   Kuten todettua kengät ovat uutena melko jäykät ja etenkin pohjat niissä ovat kovat. Näin ollen ne eivät ole parhaat käveltävät kovalla tiellä kuljettaessa. Mikäli kengillä on tarkoitus kävellä perisuomalaisessa metsämaastossa, niin kengänpohjan kovuudesta ei pitäisi olla ongelmaa.

   T:Olavi

 2. Joo, ostin kuukausi sitten Dovret, oikea kenkä on selvästi pienenpi leveydeltään, kuin vasen. Oikea jalka kipeytyy ulkosyrjästä ontumiskuntoon jo kilometrin jälkeen. Maahantuojan mukaan kengät ovat samanlaisiksi todetut, mitattu? Minun jalat myös mitattu, leveys ja ympärysmitta sama. Sisäänajo maahantuojan mukaan kestää kauemmin, kuin normaalisti. Miten ajat sisään, jos kävely tuotta kovaa kipua? Mielestäni oikean kengän kumiosa on vedetty liian tiukalle, jolloin lesti on kaventunut. En löydä mistään s.postiosoitetta tehtaalle, jotta voisin informoida heitä. Maahantuojaan en luota! En ainakaan tässä tilantessa ole tyytyväinen, kalliisiin, käsin tehtyihin kenkiin.

  • Terve, kiitos kommentistasi. Harmi, että et ole ollut tyytyväinen kenkiisi. Jokainen kenkä on yksilöllinen olkoon sitten kyse tehdas- tai käsityöstä. Samoin jokainen jalka on yksilöllinen. Minäkään en tiedä tehtaan sähköpostiosoitetta, mutta Meindlille voi lähettää sähköpostia osoitteeseen shoes@meindl.de. Toivottavasti saat ongelmaasi ratkaisun.

 3. Lähetin sähöpostin tehtaalle, palauttivat maahantuojalle. Maahantuoja ilmoitti, että olen valinnut liian pienet jalkineet ja jos lähettävät tehtaalle tutkittavaksi joudun maksamaan postikulut. Jalkineet ovat n:ro 11 ja vasen aivan super hyvä. N:ro 12 olivat selkeästi liian suuret. Mielestäni kyseessä on vastuun pakoilu ja ammattitaidottomuus, lisäksi maahantuojan sähköpostitkin ovat kuin alaluokkalaisen eipäs, juupas -leikkiä. Jos mies osaa paistaa lettuja risukeittimellä, ei se vielä tee erämiestä, puhumattakaan vaelluskenkien gurua.

  • Terve,

   toivottavasti pääset maahantuojan kanssa yhteisymmärrykseen. Ilmeisesti erikokoisuus ei käynyt ilmi vielä sovittamien yhteydessä, koska tällöinhän asiaan olisi voinut heti vaikuttaa vaihtamalla paria. Minulla ei ole näkemystä maahantuojan lättyjen paitsotaidosta.

 4. Moro,

  Joko uskallat 4 vuoden jälkeen tehdä Dovreista uuden artikkelin? Ostin juuri itselleni sovituksen perusteella samanlaiset – yllätyksekseni huomaan, että lähes samaan hintaan kuin vuonna 2013 on ollut. Elän näiden kanssa itse seuraavat 10 vuotta (toivottavasti), joten olisi kiva kuulla kestivätkö itselläsi miten ensimmäiset vuodet.

  Kiitos!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s