Tuisku vesityökokeessa

Eilen käytiin Tuiskun kanssa ensimmäisessä vesityökokeessa. Vesityökoe on osa kanakoirien KAER -koetta, ja se arvostellaan asteikolla 0-5 pistettä. Nuorten luokassa pisteet vesityökokeesta lisätään varsinaisen KAER -kokeen pisteisiin kertoimella 3, eli maksimissaan vesityökokeesta voi saada 15 lisäpistettä. Meillä on tarkoitus käyttää Tuiskua syksyllä muutamassa kokeessa, joten vesityö oli suoritettava alta pois.
Koe järjestettiin Kuopiossa, eräällä metsälammella. Paikka on siitä haastava, että ranta ei ole mikään loiva, vaan rantapenkere on aika korkea ja vesi on heti syvää. Sellaiselle koiralle, jota uiminen jännittää (kuten Tuiskua), veteenmeno on siis aika vaikeaa tuolla, kun veteen on mentävä kerralla eikä sinne pysty esim. varovaisesti kahlailemaan. Samoin kuivalle maalle pääsy vaatii jonkun verran voimainponnistuksia koiralta, kun penkere on jyrkkä ja pohja on tuossa rannassa pehmeä ja mutainen.
Nuorten luokassa vesityökoe on aika yksinkertainen. Koira päästetään hihnasta ja laitetaan istumaan ohjaajan sivulle, lintu heitetään avustajan toimesta veteen noin 10-15 metrin päähän rannasta, koira laitetaan luvasta noutoon ja se tuo linnun ohjaajalle, ja luovutus tapahtuu tuomarin luvalla. Aika perusasioita siis, jotka eivät maalta noudossa aiheuttaisi sen kummempaa päänvaivaa. Ongelma onkin meillä tämä vesielementti. Tuisku ei ole ollenkaan sellainen koira, että se nauttisi vedessä läträilystä. Sen sijaan kastuminen on aina yhtä vastenmielistä ja ikävää sen mielestä. Lisäksi tuntuu että sitä vielä jännittää ja pelottaakin joskus tuo uiminen. Vesinoudon opettelussa on ollut tämän johdosta riittämiin haasteita.
Sääennusteet lupailivat kovaa sadetta eiliselle aamulle, ja sitä toivoinkin. Ensimmäinen nouto, kun koira ei ole vielä kastunut, on aina hankala meillä. Tuisku useimmiten jahkailee sitä veteenmenoa ja yrittää, josko sen linnun saisi jotenkin rantaan tassuja kastelematta… Sade olisi voinut auttaa tässä, jos koira olisi ollut läpimärkä jo ennen omaa suoritusta. No, sää ei kuitenkaan ollut tässä mielessä suosiollinen, joten niinhän siinä kävi kuten yleensäkin, eli Tuisku jahkasi veteenmenoa hyvän aikaa. Lopulta ilmeisesti tajusi että kastumatta ei tästä selviä ja loikkasi penkereeltä veteen. Rantaan tuodessa se vielä pudotti linnun Olavin jalkoihin. Tuota pudotusta ilmenee aina välillä, joskus nouto onnistuu ilman sitä ja joskus ei. Vähän tuntuu vaikuttavan sekin, miten veteenmeno tapahtuu. Jos Tuiskulla menee vettä korviin, niin helpommin tulee ravistusrefleksi heti rantaan tullessa ja lintu putoaa suusta. Jos veteenmeno on rauhallisempi, niin useammin luovutuskin onnistuu hyvin.
Lopputulos oli siis 3 pistettä, kun sekä veteenmenon empimisestä ja pudotuksesta vähennettiin kummastakin yksi piste. Onhan tuo tulos parempi kuin ei mitään, mutta ei siihen voi täysin tyytyväinenkään olla. Harmittaa, kun tietää että todennäköisesti heti seuraava suoritus olisi huomattavasti parempi, kun koira pääsisi siitä ensimmäisen noudon ja kastumisen alkujännityksestä eroon.
Nyt on suunnitelmissa jatkaa harjoituksia ja yrittää koetta muutaman viikon päästä vielä uudelleen. Aikeissa on opettaa Tuiskulle käskystä veteenmeno (ilman noutoa siis), ja sitä että vedestä tullaan heti luokse. Ravistella saa sitten käskystä tai vapaa -luvan jälkeen. Veteenmenoa täytyy mennä myös harjoittelemaan tuollaisiin hankalampiin paikkoihin, joissa on korkea penkere ym. Tästä kokeesta kun oli hieman suorituspaineita itse kullakin, niin olemme ehkä treenanneet vesinoutoa turhan vakavalla mielellä. Voisi auttaa asiaa, jos vesinoudosta yrittäisi tehdä Tuiskulle hauskempaa ja rennompaa puuhaa. Jos sillä saataisiin vaikka veteenmenoonkin lisää innokkuutta. Toisaalta uskon, että myös ikä ja kokemus voivat auttaa siinä, että uiminen ei enää jännittäisi Tuiskua niin paljoa.
Hyvä kuitenkin, että koe on nyt suoritettu alta pois ja jos ei tämän parempia pisteitä ensi yritykselläkään saada, niin näillä mennään sitten. Täytyy yrittää pitää itselläkin mielessä, että koira on vielä nuori ja ohjaaja ensikertalainen, joten tavoitteet täytyy pitää realistisella tasolla. Nyt jatketaan harjoituksia ja aletaan jo suunnata katsetta pian alkavaa jahtikautta kohti :)

Manukin pysyttelee mieluiten laiturilla

Manukin pysyttelee mieluiten laiturilla

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s